2011. december 12., hétfő

Real Madrid - Barcelona 1:3 (La Liga)

El Clásico



A tegnapi meccset már nagyon régóta vártam. Már az évet sem tudom megmondani, hogy mikor várta Real Madrid ekkora pont- és lélektani előnnyel a Klasszikust, de abban 100%-ig biztos vagyok, hogy a Guardiola - korszakban ilyen még nem volt. Már a nyári szuperkupa meccseket látva éreztük, hogy meg lehet fogni a Barcát és egyre merészebben kezdtünk álmodozni, ahogy elindult a bajnokság. Eltekintve a 2 meccses rövidzárlatot a Madrid minden meccsét nyerte, míg a katalánoknál néha akadozott a gépezet, leginkább az idegenbeli meccseken. A rangadó előtt a véleményeket olvasgatva még a katalán érzelműek is szoros meccset vizionáltak és titkoltan vagy kevésbé titkoltan a Madridot tartották az esélyesnek. Én és sok más szurkolótársam is őszintén hittünk benne, hogy most végre eljött a mi időnk. Véget vetünk a gránátvörös - kék uralomnak és ha szoros eredménnyel is, de végre elverjük őket és megmutatjuk a világnak, hogy a tiki - taka kiment a divatból. Elképzelhetetlennek tartottuk, hogy ez a csapat, ami láthatóan rengeteget fejlődött tavaly óta ne legyen képes legalább egy x-re a Santiago Bernabéuban. Annyira a Madridnak állt a zászló, mint 2008 óta sohasem bajnoki El Clásicon. Ám ahogy ez azóta minden évben történni szokott, a nagy remények és álmok elszálltak helyette pedig csak a csalódottság, düh és frusztráltság maradt. Kivételesen viszont nem a katalánok és/vagy a bíró miatt....a kedvenc csapatunk miatt...Ugyanis a Real Madrid tegnap saját magát verte meg.



Ebben a vereségben mindenki benne volt. Most nem részletezném a meccs eseményeit, ugyanis a fél világ a tv előtt ült és nézte, de ha mégse hát beüti a Youtube keresőjébe és millió + 1 összefoglalót talál róla. Nem fogom szidni sem a bírót, sem az ellen oldalt, hanem megpróbálom összeszedni mindegyik észrevételemet, ami meccs közben fogalmazódott meg bennem.
Kezdjük az edzővel! Mourinho ugyanúgy mellényúlt mind a kezdővel -ezt a meccs kezdetéig úgysem tudtuk, hogy beválik-e- mind pedig a taktikával és az egészet azzal is megkoronázta, hogy rosszul cserélt. Hogy mire is gondolok pontosan? Rögtön ki is fejtem!
A kezdőben rögtön a jobbhátvéd és a védekező középpályás posztjára hívnám fel a figyelmét mindenkinek. Amikor kijött a hivatalos kezdő 11 nem sokkal 9 előtt én naivan abban a hitben voltam, hogy Coentrao lesz a vkp míg Lass a jhv. Hát nem így volt. A portugál nem egyszer hatalmasakat mentett és igyekezett minél jobban lehozni a meccset, amiért abszolút jár neki a dicséret és a francia kollégája is kellően agilis volt. DE! Nem értem, hogy Coentraot miért kellett egy számára kissé idegen poszton egy ilyen súlyú meccsen játszatni. Néha - néha bizony becsúszott 1-1 hiba és az sokba került a Madridnak. A Pepe - Serg páros teljesen Messivel volt elfoglalva, így pedig nem volt, aki kisegítse a portugált, amikor hibázott. Ha felcseréltük volna a 2 játékos posztját lehet, hogy másképp történt volna pár dolog a meccsen.
Taktikában vállaltuk a nyílt játékot. 20 percig bírtuk is és működött, de ez olyan iramot kíván meg a játékosoktól, amit nem lehet 90 percen keresztül bírni. Ráadásul pedig ezzel kvázi tálcán kínálkoztunk fel a katalánoknak. Talán a 4-3-3 kifizetődőbb lett volna, méghozzá 2 csatárral Özil / Kaká nélkül. Mivel a török - német idén egyszerűen nem találja önmagát, a brazil pedig már nem bírna a Barcelona ellen 30 percnél többet és kellet volna valaki, aki a kispadról beállva is képes lendületet, kreativitást vinni a csapatba. 
A cseréit pedig végképp nem értettem. Khedirára semmi szükség sem volt, de érthető volt ez a lépése, mert Lass ha tovább fenn marad megkapja a pirosat, ebben biztos vagyok.Di Mariát nem értem, hogy miért hozta le, mikor voltak nála százszor rosszabbak is a pályán 90 percen keresztül, miközben a padon ült egy saját nevelés, aki talán megragad a csapatban ( Callejón ) meg a statisztikák szerint Európa legjobb csatára, aki egyben a La Liga legjobb cserejátékosa (Higuaín)...
Ám mindenekelőtt fontosnak tartom leszögezni, hogy ettől nem lett rosszabb edző Mourinho a szememben. Kockáztatott és nem jött be, van ilyen. Talán túl naiv vagyok, de én hiszek benne, hogy vele a kispadon képesek leszünk elkapni a Barcelonát. 



A másik személy, akire hosszabb bekezdést szánok az nem más, mint Cristiano Ronaldo. A portugál tegnap megmutatta, hogy miért is csak a második Messi mögött. A Marca 1 pontra értékelte a teljesítményét, szerintem túl vajszívűek voltak, mert a dupla 0 és a -1 közt kell a mutatott játékának megfelelő pontszámot keresni a számegyenesen. Leírnék pár emlékezetes momentumot őfelségétől: 
- 2 100%-os ziccert hagyott ki. Az egyiknél kilőtte a "B" közepet, mikor 2 lehetősége is lett volna:vagy leveszi és állít rajta, aztán bumm -lett volna rá ideje- vagy önzetlen -szerintem nem ismeri ezt a szót- átpasszolja Di Mariának, aki 101%-os helyzetbe került volna. Ha akármelyiket megteszi, 2-0 állt volna az eredményjelzőn és máris másképp folytatódik a történet. A másik esetben pedig 7, azaz hét méterről senkitől sem zavartatva fejelte mellé a labdát.
- A meccsen -hasra ütés szerűen mondok egy számot- kaptunk vagy 20 szabadrúgást, ezeket kivétel nélkül mindet ő rúgta, természetesen fölé / mellé / sorfalba / kapus kezébe / szurkolók közé / lelőve a műholdakat az égről etc... De ha 20-at elszúr, akkor a 21.-et miért nem engedi át másnak?! 
- Ezenkívül egyfolytában csak picsogott, picsogott és picsogott...
Nos ezért mondtam én mindig is, még a kupadöntő után is tartottam azt az álláspontomat, hogy Cé csinálhat, amit akar sohasem fogom szeretni. Amikor ég a ház, nem ő lesz az, akire számíthatunk. Az egója hatalmas, nem hiába mondták róla, hogy neki olyan csapat kell, ahol csilloghat, ahol ő a sztár. Addig amíg ő a középpont, minden szép és jó, de ha alá kell rendelnie magát a csapatérdeknek, akkor csak húzza a száját. Ő soha az életben nem lesz igazi madridista, csak egy zsoldos marad.  Már fordulók óta, olyan mint egy gép. Nem a szíve hajtja előre, hanem a lendületből és izomból akar mindent megoldani. Egyszerűen nem gondolkozik... Megvettük 94 millió euróért és amikor kéne, hogy villantson rendre csődöt mond. A Barcelona ellen mindig értékelhetetlen produkciót nyújt. (Tudom a kupadöntő és a fejese... nos ott is már a rendes játékidőben eldönthettük volna, de akkor is nem egy 100%-os ziccert hagyott ki). Hiába rúg 190 meccsen 1800 gólt, ha a legfontosabb találkozón még egy jó passzra sem képes. Azért pedig csókoljon kezet Mourinhonak, hogy végig a pályán lehetett. Nem értem, hogy miért nem lehet lecserélni őzseléségét, ha egyszerűen nem megy neki?! A második félidőre ki sem engedtem volna, a helyére beküldtem volna Higuaínt, rosszabb biztos nem lett volna...



Végül pedig a csapatról is írnék pár szót. Így együtt a csapatról. 
Úgy nem lehet nyerni a katalánok ellen, ha alapból teli gatyával áll ki a csapat ellenük. Nézzék meg a Bilbaot, a Sociedadot, a Sevillát és a Getafét! Mind elkapták a Barcát és pontokat raboltak tőlük, holott papíron gyengébb klubok, mint a Madrid. A katalán csapat igenis verhető és ha a Madrid az első 20 perc alatt bevitt volna 2-3 gólt, onnan biztos nem veszítik el a meccset. Nem értem, hogy miért és azt sem tudom, hogy mikor keletkezett bennük ez a gát, ami miatt ennyire be vannak tojva. Ha pl. bele se mernek menni a párharcokba, akkor mit várnak? Ahogy teltek a percek, úgy lett egyre bátortalanabb a Madrid és adta át a kezdeményezést a katalánoknak. Attól a ponttól, ahonnan a saját játékukat kezdték el játszani, már nem találtunk fogást rajtuk...
Utolsóként pedig azt említeném meg, ami a leginkább felhúzott. Ez pedig a HOZZÁÁLLÁS. Az, hogy megszerezte Benzema a klasszikusok történetének leggyorsabb gólját, az nem azt jelenti, hogy meg van nyerve a meccs. De ez még a kisebb baj, a nagyobb az, hogy túl hamar feladták. Milyen dolog az, hogy a csapat nagy része nem volt képes kihajtani a belét és nem hajlandó küzdeni egy El Clásicon???!!! Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány emberen láttam azt, hogy nem adta fel és elhitte, hogy van keresnivalója a katalánok ellen a pályán. Ez pedig szégyen... Mert ha úgy kapunk ki, hogy mindent beleadtak, akkor még azt mondja az ember, hogy így még ki lehet kapni. De így???
Idéznék a Korona mögött blogról: "Mert tényleg meseszép fiaink vannak, tudnak ők mindent amit lehet. Csak egyet nem: megszakadni és a szívüket is kiszakítani a helyéről ezért a mezért."

Bizakodok a jobb folytatásban. Akármi is álljon az eredményjelzőn, én akkor is madridista maradok. 
Porque somos los aficionados al mejor equipo de toda la historia.







HALA MADRID!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése