2011. augusztus 13., szombat

Ez az én városom-Monor I. rész




Monor Budapesttől 25, Magyarország mértani középpontjától, Pusztavacstól kb. 20 kilométerre található. A város déli szélén húzódik a 4-es számú (E 60) országos főút és a települést átszeli a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal.
A város a Duna-Tisza közén, a Gödöllő-Monori-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, legmagasabb pontja, az Alföldbe simuló Strázsa-hegy (190 m), mely a hagyomány szerint arról kapta a nevét, hogy a török korban innen kémlelték a környéket, őrizve a falut a portyázó török katonáktól.
Monor felszíni vízfolyásokban nagyon szegény, a Monori-víz és a Gyáli-víz a Dunába, a Gerje-patak a Tiszába viszi a vizeket. Mindkét vízfolyást erősen szabályozták, azóta Gyáli- , ill. Monori-csatorna a nevük. Monor környékén egykor több tó és mocsár volt. Az egykor kenderáztatásra szolgáló Kenderesi-tó a feltöltések és beépítések után megszűnt, és a 70-es években még nagy területet borító nádasok is visszaszorultak. Az egykori lefolyástalan állóvizek közül a település belterületén egyedül a ma még hasznosításra váró Kis-tó maradt meg...
De ennyi elég is,inkább jöjjenek a képek!
Ha valaki a tömegközlekedést választja és úgy látogat Monorra,akkor az első dolog,amit meglát az vagy a vasútállomás vagy az autóbusz állomás.
A vasútállomás a vágányok felől

A vasútállomás az utcafront felől.

Ezt távolabbról fotózta a tesóm,itt jobban látszik,hogy mekkora tér van előtte.Nos a környékbeli településeket buszjáratok kötik össze Monorral.Mivel  a helyek többségének nincs vasúti összeköttetése,viszont sokan dolgoznak mind innen mind pedig a környékről a fővárosban ezért előbb ide kell bebuszozniuk.Néhány évvel ezelőtt pedig a Volán úgy határozott,hogy ezeknek a járatoknak a végállomása a vasútállomásnál legyen,ne pedig a buszállomáson(ami azért egy jó 20 perc séta a vasúttól)

A buszállomás.

Ez a kép sajnos nem sikerült olyan jól...

Most pedig jöjjenek a látnivalók!
A belvárosban,a buszpályaudvar mellett található a 2001-ben átadott fesztiválcsarnok és városi piac.


A város főutcája a Kossuth Lajos utca.Itt található a város legrégibb iskolája(több,mint 400 éves!),aminek kitaláljátok a nevét?Igen eltaláltátok:Kossuth Lajosról nevezték el.A tesóm egyébként ide jár.:)

Az iskola és a református templom közt található az I.világháborús emlékmű.

Íme a Református Nagytemplom.Monort a templomok városának is szokták hívni,tudniillik elég sok templom van a városban.:) 2 katolikus,2 református,egy evangélikus és egy baptista és még vagy fél tucat kisebb egyháznak van imaterme.Én ide szoktam járni vasárnaponként,itt kereszteltek engem is és a tesómat is,itt is konfirmáltam.:)

A kereszteződés átlós sarkában pedig a Nagyboldogasszony plébániatemplom áll.

Mellette a Nepomuki Szent János szoborral.A hagyomány szerint ha kívánsz valamit és bedobsz egy pénzérmét a szoborhoz,akkor teljesül.


A katolikus templom másik oldalán egy park van.Ez a II.világháborús emlékmű.


Az út túloldalán találjuk a Városi Könyvtárat és Zeneiskolát.

Szocialista romantika:)A Forrás Áruház épülete.


Egy utcarészlet:)

A Helytörténeti Múzeum bejárata.A táblán a város címere látható.

A Városi Bíróság épülete a Kossuth szoborral.

A Kossuth szobor.Az egyik első,amelyik az országban felállításra került.A szobor avatásán a Monorhoz több szállal kötődő Pósa Lajos mondott verset és beszédet mondott Kossuth egyik fia,Ferenc is.

A Vígadó épülete. évekig üresen állt,kihasználatlanul,mígnem rájött az önkormányzat,hogy milyen kincsnek van birtokában. Felújították és az alsó szinten egy könyvesbolt és egy étterem kapott helyet,a felső szinten a házasságkötő terem,egy galéria és egy színházterem található.

Az út túloldalán van a Milleneumi szökőkút az evangélikus templom előtti téren.


szökőkút.

Az evangélikus templom.

Kilátás a templom előtti térről a városközpont felé.:)

Mára ennyi képet hoztam.Készüljetek,holnap jön a folytatás!:) Várom a kommenteket! Remélem sikerült valakinek kedvet adnom ahhoz,hogy ellátogasson szűkebb pátriámba.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése